Calendar popular

Cartea Timpului – 9 Martie

9 martie, ultima zi a Babelor reci și imprevizibile, este praznicul începutului noului an agricol! Suntem la 40 de zile distanță de Sângeorz – Cap de Primăvară. Purificările prin focul ritualic, încălzirea mediului pentru alungarea frigului, afumarea casei și a gospodăriei pentru protectie sunt ritualuri păstrate cu sfințenie.
Pământul este bătut cu bâta, maiul sau toiagul pentru activarea spiritelor strămoșilor și trezirea vegetației din somnul iernii.
Este prima zi în care se scoate plugul în fața casei. Plugul a fost purificat prin foc în Făurar, iar acum femeia, cu un mănunchi de busuioc și agheasmă sfințește și afumă cu tămâie, sacralizează boii și uneltele. Favorizați de noua condiție, bărbații pleacă la câmp cu o traistă cu merinde și un ou. După prima brazdă ritualică, oul este îngropat, fiind considerat măsura tuturor lucrurilor și protector pe timpul aratului. O ofrandă adusă pământului roditor!
Prognozele meteorologice erau foarte atent interpretate. Dacă îngheață pământul, atunci toamna va fi lungă și nu va fi brumă. De’ plouă, de Paști va fi la fel. Iar dacă tună, vara va fi prielnică culturilor.
Tot astăzi se întorc berzele și debutează anul apicol.
Moșii și Babele (spiritele strămoșilor) patronează pragurile, cumpenele dintre anotimpuri.
Mucenicii, așa cum îi știm noi astăzi, sunt o stilizare a omului, configurând forma antropomorfă a cifrei opt, cifra echilibrului cosmic, a infinitului, a secvenței ADN. În unele părți se pregătește un colac stilizat sub forma cifrei opt, cu gură, urechi și nas, dar orb. Golul din cercul de sus face trimitere la cel de-al treilea ochi (sediul glandei pineale), la legătura dintre lumea fizică și dimensiunea spirituală, activându-se legătura cu spiritele înaintașilor. Aceste ofrande sunt împărțite în special copiilor, cei mai tineri și mai curați membri ai comunității.
Așadar, puneți laolaltă mucenicii (trupul) și vinul (sângele, forța vitală)și întâmpinați noul an agricol cu bucurie!

Save

Faci un comentariu sau dai un răspuns?