Galerie artişti

Angela Săftoiu

Interpret de folclor din Mehedinţi

Din Ținutul Cloșanilor și-a ales Tudor Vladimirescu cei mai mulți și mai bravi luptători. Urmașii lor n-au uitat durerea, chinul, jalea. Rezistă și astăzi, demni, privind spre Cer și Pământ, lăsând morile să toace în ritmul timpului.
Pe valea Coșuștii, în satul Roșia, comuna Căzănești, județul Mehedinți, Angela Săftoiu se întoarce acasă, acolo unde a primit la naștere glas duios, blând cu care să descifreze tainele sufletului plămădit cu dor al omului. La pieptul mamei a primit binecuvântările sânului cu cântece de leagăn, iar în brațele tatălui i-au crescut aripi de curaj. Cu această zestre a plecat în viață și cântecul i-a fost alături pretutindeni.
Viața, cu bucuriile și cumpenele ei, a înfruntat-o cu cântec, ascunzând în versurile creațiilor sale mesaje puternice, profund răscolitoare. A creat pe măsura sufletului și a graiului său, hrănindu-se din izvorul cu tradiții și obiceiuri arhaice. A pus în cântec tot ceea ce a trăit, viața toată, cu bunele și relele ei.
Rapsod popular, Angela Săftoiu trăiește cu și prin muzică, slujind în patria cântecului popular autentic. Întâlnirea cu publicul este, de fiecare dată, o alchimie de stări și emoții care conectează auditoriul la matricea spațiului mioritic. Repertoriul bogat, și vesel și sobru, atinge fiecare clipă a existenței și îndrumă sufletul către sfințenia țăranului român.
Satul natal - Acasă, stâlpii destinului - Părinții și viața - Muza - iată cele trei coordonate care fac din Angela Săftoiu un reper de valoare în galeria creatorilor populari.

Portret biografic

Angela Săftoiu s-a născut în ultima zi a lui Gustar din anul 1952, în Ținutul Cloșanilor, Platoul Mehedințiului, satul Roșia, comuna Căzănești. Părinții, Maria și Victor, au vegheat la perioada sa inițiatică din timpul primilor 8 ani de școală. Din 1972 este absolventă a Școlii Populare de Artă, specialitatea actorie, la clasa profesorului Emil Boroghină, iar în 1982 definitivează cursurile de canto ale Școlii Populare de Artă, urmând ca destinul său să fie pus în slujba cântecului popular. A urmat cursurile Facultății de Arte, terminând în 1996 specializarea etnomuzicologie la clasa valoroșilor profesori Vasile Donose (Teorie și armonie), Viorel Cosma (Istoria muzicii), Marioara Murărescu (Folclor) și Gavril Prunoiu (Canto popular).
Primele concerte le susține la Casa Armatei și Casa de Cultură cu ansamblul "Izvorașul". În perioada 1972 - 1980 a fost membră a corului "Doina" din Drobeta Turnu Severin. A făcut parte din renumitul grup "Izverna", inițiat de Angelica Stoican, și din care s-au remarcat Mariana Drăguț, Anica Ganțu, Mariana Ciurel, Elena Miniș-Trancă, Niculina Stoican, Ion Dumitrașcu, Victor Pârvănescu, Iosif Pușchiță și fiul.
Primele înregistrări la radio le-a realizat în 1980 sub îndrumarea celebrilor dirijori: Marius Olmazu, Ion Albeșteanu, George Vâncu, Ionel Budișteanu, Paraschiv Oprea și Marin Ghiocel.
În 1984 apare discul cu soliști din Mehedinți unde au fost incluse trei piese: "Eu cânt neicuții să-i placă", "Voiniv necăjit" și "Dorule pustiu și câine", toate sub bagheta dirijorului Ion Albeșteanu. În 1987 apare discul "Pădurice, pădurea", dirijor Marin Ghiocel. În 1996 a imprimat o casetă audio la Casa de Discuri Euro Star, dirijor Marius Olmazu. În 2003 sunt editate la Oltenia Star Music Production CD-ul și caseta audio "Mi-ai dat Doamne un băiat", dirijor Aurel Blondea.
Aparițiile în emisiunile folclorice televizate, înregistrările din studiourile radio, participările la festivaluri de folclor în țară și în străinătate - toate acestea sunt reperele unei personalități puternice prin care rapsodul Angela Săftoiu ne dezvăluie secretul succesului în viață!

Galerie media

Lasă un răspuns