Calendar popular

Cartea Timpului – 1 Februarie

Paginile din Cartea Timpului au ajuns la Februarie al lui 2017. Fiul cel mai mic al Calendarului, Februarie se joacă cu extremele: ba trimite gerul Bobotezei, ba încălzește pământurile; ba îngheață, ba dezgheață apele. Cu toate aceste unduiri ale forțelor naturii, Februarie se răsfață, bucurându-se cu Regele Soare ziua și întristându-se cu Măreața Lună noaptea. Amândoi aștrii îi impart energii misterioase cu care se joacă, aici, printre noi, oamenii.
Dar Faur al nostru ne îndeamnă la muncă! Pregătirile dinainte de activitățile specifice calendarelor agricol, pomicol, apicol, viticol și pastoral se pornesc de la 1 Februarie. Că doar Faur se ocupă de pregătirea plugului pentru arat!
Tot acum semnele vremii se descifrează in taină: bufnița care cântă vestește primăvara timpurie; urâțenia lui Făurar anunță un Florar frumos; viforul care nu este lăsat să joace în Făurar poate face prăpăd la Sfintele Paști; zăpada de Făurar protejează și întărește semănăturile.
Oamenii satului arhaic încep pregătirile pentru munca câmpului, lucrul în livezi, altoitul pomilor, răsăditul semințelor, curățatul grădinilor.
Făurar începe cu Arezanul Viilor și deschide calendarul viticol al lui 2017! Tăierile ritualice în cruce, aprinderea focurilor pentru purificarea plantațiilor, proprietarilor și lucrătorilor, ofrandele pentru gângăniile pământului, mesele ritualice la cap de vie asezonate cu vin din recolta trecută, păstrat îngropat în vase rezistente la rădăcina butucilor – iată cum se sărbătorește 1 Februarie!
Etimologic vorbind, ar trebui să căutăm sensuri și înțelesuri cu mult înainte de apariția bulgarilor ori turcilor. Succesiunea ritualurilor, respectarea cu strictețe a interdicțiilor, binecuvântările și purificările, focurile – toate descriu o suită de practici ce se pierd în negura timpului. Arezanul vine de demult și ecourile sale se mai păstrează astăzi în zona de sud a țării și în nordul Bulgariei. Încercarea de a întări credința în acest hotar promovând denumirea de Gurbanul Viilor ne îndepărtează de filonul geto-dacic.
Sacralitatea zilei a permis atribuirea unui rol protector lui Trif / Trifon / Trifan, făcător de minuni, credincios, sfânt, patron al lupilor, patron al gângăniilor, nebun…
La Trif se pune usturoi în grădină și nu se mănâncă varză și prune.
Să întâmpinăm cu bucurie al doilea fiu al lui Moș Calendar și să avem parte de protecție divină!

Save

Save

Save

Lasă un răspuns