Calendar popular

Cartea Timpului – 23 Aprilie

Sân-georgiu, Sângeorz este cap de primăvară, gonind iarna și aducând primăvara. Este cea mai importantă divinitate care sălăsluiește peste câmpuri. Sub patronajul său iarba înverzește, codrii înfrunzesc, pământul se deschide. Lui Dumnezău i-a încredințat o pereche de chei ale vremii. Cel care a doua pereche de chei, cu care închide pământul, golește copacii de frunze și aduce omăt peste câmpuri este Sâ-Medru, cel cu care Sângeorz duce veșnic o luptă, disputându-și forțele vegetative.
Din această zi debutează calendarul pastoral. La prânzul zilei se mulgeau prima dată oile. Femeile curate făceau colaci din aluat nedospit și împodobeau găleata cu ramuri de salcie și colaci. După muls, colacul se rupe și se împarte.
Dacă pică duminca, nu semăna busuioc, ci fă asta lunea, pentru cinste.
Apa este folosită în spălări ritualice pentru ca peste an să fii sănătos.
Este bine să te cântărești pentru a fi sănătos și a fi ferit de farmece.
Este bine să îți începi ziua înainte de răsăritul soarelui.
Dacă va fi rouă multă ori pâclă, va fi un an bogat, Daca va fi brumă între Sângeorz și Armindeni, va fi brumă și între Sânte-Mării. Dacă plouă, se face grîu și fân.
Sărbătoarea lui Sângeorz a fost minimază odată cu apariția creștinismului. Astfel Sfântul Gheorghe și-a găsit loc în calendarul bisericesc, iar reprezentările iconografice prezintă un războinic care înfrânge balaurul. Din păcate, în perioadele precreștine, când încă poporul mai avea sacerdoți, știau de celebrul cavaler trac care păzește Dragonul, adică spațiul situat în jurul Carpaților seculari. Printr-o reinterpretare a faptelor, prin creștinism, s-a impus dogma că Sfântul Gheorghe l-a omorât pe balaur. Cercetările actuale din domeniul antropologiei, și nu numai, prezintă izvoare clare și juste privind adevărul care nu se vrea cunoscut despre Dragon / Drago / Draco.

Foto: Cavalerul trac
Credit foto: Internet

Lasă un răspuns