Galerie artişti

Dulcea Bucovină și Ancuta Corlatan

Interpret de folclor din Bucovina

Dulcea Bucovină, acolo unde se spune că Dumnezeu a dus o bucată de paradis, a protejat printre fagi și brazi, oamenii, cu obiceiurile și rosturile, cu cântecele și jocurile de o rară frumusețe și bogăție. De la bătrânii satelor încă se mai adapă tinerii cu mierea și parfumul ritmurilor unice ale folclorului din Țara Fagilor.
O interpretă care a fascinat iubitorii de folclor este Ancuța Corlatan. Din Gura Humorului și-a depozitat în minte și în suflet folclorul bunicilor, primit odată cu tainele înțelepciunii acestor demni urmași ai lui Ștefan cel Mare și Sfânt.
Izvor de energie și optimism, fire dinamică și perseverentă, Ancuța Corlatan știe să cânte cu măiestrie dragostea și dorul, iar cântecul său zboară și se cuibărește, adânc, în inimile ascultătorilor.
Focul cel viu al inimii Bucovinei arde în fiecare vers și ritm, marcând cu amprenta proprie fiecare coardă sensibilă a sufletelor încărcate cu dor de satul natal.
Ancuța Corlatan încântă prin eleganță și sobrietate, ambiție și răbdare, exprimându-se nu doar prin cântec și joc, ci și prin costumul popular autentic specific Bucovinei.
De pe drumul său muzical s-a abătut în preajma unor nume de referință ale folclorului național, care i-au marcat ținuta și atitudinea: Marioara Murărescu, Elize Stan, Eugenia Florea, George Sârbu, Gheorghe Oprea, Adrian Grigoraș, Irina Loghin.
Astfel, optimismul și bucuria tinereții sale fac să rezoneze fiece dor.
În anul 2012 a lansat primul său album – La Humor îi satul meu, înregistrat cu orchestra Ansamblului Profesionist “Ciprian Porumbescu” din Suceava, sub bagheta maestrului George Sârbu.

Biografie

Ancuța Corlatan s-a născut la sfârșitul primăverii anului 1991, în a 29-a zi a lui Florar, la Gura Humorului. Școala și cântecul s-au împletit frumos, astfel că, la vârsta de 6 ani, era membră a ansamblului „Voinicelul”. A urmat Liceul de Muzică „Octav Băncilă” din Iași unde a studiat pianul și violoncelul. A continuat la clasa de canto popular a profesorului Gavril Prunoiu de la Liceul de Muzică „Dinu Lipatti” din București. Și-a desăvârșit pregătirea la Universitatea Națională de Muzică din București la secția pedagogie muzicală.
Numeroasele premii obținute la diferite concursuri, dar și întâlnirile providențiale cu mari nume ale folclorului românesc vorbesc despre efortul, munca și răbdarea cu care și-a ales cântecele din repertoriul său valoros.

Recunoaștere

Trofeul Festivalului –concurs „Din Bătrâni, din oameni buni” – Iași, 2007
Premiul I la Festivalul „Doină, doină, cântec dulce” – Gura Humorului, 2008
Premiul II la Festivalul „Elena Roizen” – 2008
Premiul III la Festivalul „Vară, vară, primăvară” – Sibiu, 2008
Premiul „Tinereții” la Festivalul „Strugurele de Aur – Jidvei”, Alba Iulia, 2008
Premiul I la Festivalul „Elena Roizen” - 2009
Premiul III la Festivalul „Strugurele de Aur – Jidvei”, Alba Iulia, 2009
Premiul I la Concursul Național „Irina Loghin” – Vălenii de Munte, 2009
Premiul III la Festivalul „Mariana Drăghicescu” – Bogaltin, 2009
Premiul II la Festivalul „Pe deal la Teleormănel” – Alexandria 2009
Premiul I la Concursul „Moștenitorii” – Suceava, 2009, în cadrul emisiunii „Tezaur folcloric”

Lasă un răspuns