Calendar popular

Cartea Timpului – Sâmbăta Mare

Ziua este dominată de ritualul facerii pascăi și cozonacilor. Făina (grâul) și ouăle sunt vedetele în bucătăria tradițională. Cojile de ouă se dau pe apă ca să se vestească în Țara Blajinilor că sosesc Paștile.  Crucea cu care se împodobit pasca se păstrează peste an și se iese cu ea în întâmpinarea grindinei.
Cu aluat de la pască se ung pomii neroditori.
Resturile rămase de la preparea mâncărurilor se îngroapă la rădăcina unui pom fructifer sănătos ca cei din gospodărie să fie sănătoși tot anul.
Copiii colindă și primesc cva răsplată colaci.
Nimeni nu dă nimic din casă.
Toate ce se seamănă astăzi vor fi foarte frumoase.
Femeia capătă astăzi puteri deosebite, repetând gesturi vechi de când lumea.
Se așteaptă Sărbătoarea Învierii.

Lasă un răspuns