Calendar popular

Cartea Timpului – Duminica Floriilor

În avanpremiera Sărbătorii Învierii, ultima duminică din Postul Mare este atribuită uneia dintre cele mai mari sărbători de peste an.  Din această zi se amplifică semnificațiile și simbolistica din perioada care urmează, până după Duminica Tomii.
În această zi florile și pomii au muguri ori flori, iar datorită „nunții urzicilor” apare interdicția de consum a acestora.
O mare atenție se acordă salciei, plantă din arsenalul popular magic și protector, care beneficiază de ritualuri și grijă.  Pe vremea când dăinuiau credințele populare, Salcia ocupa un loc cu tot special în viața strămoșilor noștri. Salcia este singurul arbore feminin din dicționar și de aici, poate, și numeraosele sale utilizări în terapeutica populară. În plus, este singurul element vegetal care își distruge singură rodul, scuturându-și mâțișorii înainte ca rodul să lege. Se dezvoltă foarte bine numai în jurul mlaștinilor, lacurilor și apelor stătute. Din această cauză persoanele care suferă de stagnări ale fluidelor în țesuturi ori care sunt dominate de emoții negative, pesimism și experiențe neplăcute beneficiază de un aport terapeutic considerabil de la această minunată făptură vegetală
Coaja tânără de salcie este un excelent conservant, salicilina fiind fitoprecursorul acidului acetilsalicilic.
Doar în dimineața de Florii (cu o săptămână înainte de Sărbătoarea Învierii) se lasă culeasă, fiind așezată cu grijă la intrări și ferestre, la vetre, sub prima brazdă datorită puternicului său efect miraculos de protecție.
Ziua de Florii este și ziua în care Mărțișorul se dezleagă și care se prinde printre ramurile pline cu flori ale unui copac.
În plus, cum va fi vremea de Florii așa va fi și de Înviere.
Dar toate Florile sunt cinstite în această zi!
Suprapunerea unor ritualuri creștine nu a șters din memoria comunității tradiționale elementele păgâne, astfel încât diferitele acțiuni care debutează cu această sărbătoare se află cub semnul magiei.

Lasă un răspuns